Hjelp: Referanser for nybegynnere

Side halvbeskyttet
fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til navigasjon Gå til søk

En tegneserie av et politisk rally, med noen i mengden som holder opp et banner som leser "[Sitat nødvendig]"
"Wikipedian protester" av Randall Munroe , xkcd . Wikipedians krever berømt sitater for fakta !

En av de viktigste retningslinjene for Wikipedia er at alt artikkelinnhold må være verifiserbart . Dette betyr at pålitelige kilder må kunne støtte materialet. Alle sitater, alt materiale hvis verifiserbarhet har blitt utfordret eller sannsynligvis vil bli utfordret, og stridende materiale (enten det er negativt, positivt eller nøytralt) om levende personer, må inneholde en inline sitat til en kilde som støtter materialet direkte. Dette betyr også at Wikipedia ikke er stedet for originalverk , arkivfunn som ikke er publisert, eller bevis fra noen kilde som ikke har blitt publisert.


Hvis du legger til nytt innhold, er det ditt ansvar å legge til informasjon om innkjøp sammen med det. Det er betydelig større sannsynlighet for at materiale som er levert uten kilde, blir fjernet fra en artikkel. Noen ganger vil slikt materiale først merkes med en "henvisning nødvendig" -mal for å gi redaktører tid til å finne og legge til kilder før det fjernes, men ofte vil redaktører ganske enkelt fjerne det fordi de stiller spørsmål ved dets sannhet.


Denne opplæringen vil vise deg hvordan du legger til inline sitater til artikler, og forklarer også kort hva Wikipedia anser som en pålitelig kilde.

Inline sitater

Inline sitater er vanligvis små, nummererte fotnoter som dette. [1] De legges vanligvis til enten direkte etter at de støtter, eller på slutten av setningen de støtter, etter eventuelle skilletegn. Når de klikkes, tar de leseren til et sitat i en referanseseksjon nær bunnen av artikkelen.


Når du redigerer en side som bruker den vanligste fotnotestilen, vil du se inline sitater som vises mellom <ref>...</ref>tagger.


Hvis du oppretter en ny side, eller legger til referanser til en side som ikke tidligere hadde noen, husk å legge til en referansedel som den nedenfor ( her er informasjon om hvor du spesifikt skal plassere den ):

== Referanser ==
{{reflist}}


Merk: Dette er det mest populære systemet for inline sitater, men noen ganger finner du andre stiler som brukes i en artikkel, for eksempel referanser i parentes. Dette er akseptabelt , og du bør ikke endre det eller blande stiler. For å legge til en ny referanse, bare kopier og endre en eksisterende.

Referanser
  1. ^ Wales, J. (2021). Hva er en inline sitat? . Wikipublisher. s. 6.

RefToolbar

WikiEditor-referanseverktøylinjen meny-en.png
Denne screencast går gjennom hvordan du bruker RefTools (5:03 min)

Å legge til referanser manuelt kan være en langsom og vanskelig prosess. Heldigvis er det et verktøy som heter " RefToolbar " innebygd i redigeringsvinduet på Wikipedia, noe som gjør det mye enklere.


For å bruke den, klikker du ganske enkelt på MediaWiki Vector skin action arrow.png Cite øverst i redigeringsvinduet, og har allerede plassert markøren etter setningen eller fakta du ønsker å referere til. Velg deretter en av 'Malene' fra rullegardinmenyen som passer best til kildetypen. Disse er:


  • {{cite web}} for referanser til generelle nettsteder
  • {{cite news}} for aviser og nyhetsnettsteder
  • {{cite book}} for referanser til bøker
  • {{cite journal}} for blader, akademiske tidsskrifter og papirer


Deretter dukker det opp et malvindu, hvor du fyller ut så mye informasjon som mulig om kilden, og gir et unikt navn for det i "Ref -navn" -feltet. Klikk på "Sett inn" -knappen, som vil legge til nødvendig wikitext i redigeringsvinduet. Hvis du ønsker det, kan du også "forhåndsvise" hvordan referansen din vil se ut først.


Noen felt (for eksempel en webadresse, også kjent som en URL) vil ha et System-search.svgikon ved siden av dem. Etter at du har fylt ut dette feltet, kan du klikke på det for å automatisk fylle ut de resterende feltene. Det fungerer ikke alltid som det skal, så sørg for å dobbeltsjekke det.


Ofte vil du bruke den samme kilden mer enn én gang i en artikkel for å støtte flere fakta. I dette tilfellet kan du klikke på Navngitte referanser  Nuvola utklippstavle lined.svg på verktøylinjen, og velge en kilde du tidligere har lagt til for å bruke den på nytt.

Pålitelige kilder

Wikipedia -artikler krever pålitelige, publiserte kilder som direkte støtter informasjonen som presenteres i artikkelen. Nå vet du hvordan du legger til kilder i en artikkel, men hvilke kilder bør du bruke?


Ordet "kilde" i Wikipedia har tre betydninger: selve verket (for eksempel et dokument, en artikkel, et papir eller en bok), skaperen av verket (for eksempel forfatteren) og utgiveren av verket (for eksempel, Cambridge University Press). Alle tre kan påvirke påliteligheten.


Som en generell regel har mer pålitelige kilder flere mennesker engasjert i å sjekke fakta, analysere juridiske spørsmål og undersøke skriften i en publikasjon. Akademiske og fagfellevurderte publikasjoner er vanligvis de mest pålitelige kildene. Andre pålitelige kilder inkluderer lærebøker på universitetet, bøker utgitt av respekterte forlag, blader, tidsskrifter og vanlige aviser . ( Vær oppmerksom på at noen nyhetsorganisasjoner og blader, for eksempel CNNs iReport , er vert for "blogger" og brukerskrevne artikler på nettstedene sine. Disse kan være pålitelige hvis de er skrevet av forlagets profesjonelle forfattere, men innlegg av lesere blir vanligvis ikke vurdert pålitelige kilder. )


Selvpubliserte medier , der forfatter og utgiver er de samme, inkludert nyhetsbrev, personlige nettsteder, bøker, patenter, åpne wikier, personlige eller gruppeblogger og tweets, er vanligvis ikke akseptable som kilder. Det generelle unntaket er der forfatteren er en etablert ekspert med en tidligere oversikt over tredjeparts publikasjoner om et emne; i dette tilfellet, deres selvpubliserte arbeid kan anses som pålitelig for at emnet (men ikke andre emner). Selv da er tredjeparts publikasjoner fortsatt å foretrekke.


Om en kilde er brukbar, avhenger også av kontekst. Kilder som er pålitelige for noe materiale, er ikke pålitelige for annet materiale. Du bør alltid prøve å finne den best mulige kilden for informasjonen du har. For informasjon om levende mennesker , bør bare de mest pålitelige kildene brukes. På den annen side kan selvpubliserte kilder skrevet av emner i artikler noen ganger brukes som informasjonskilder om seg selv.


Dette er generelle retningslinjer, men emnet pålitelige kilder er komplisert og er umulig å dekke helt her. Du finner mer informasjon på Wikipedia: Verifiserbarhet og på Wikipedia: Pålitelige kilder . Det er også en liste over vanlige kilder med informasjon om deres pålitelighet.


Prøv det! Ta en quiz om pålitelige kilder

Se også

Utklippstavle.svg