Hjelp: Myndighetskontroll

Side halvbeskyttet
fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til navigasjon Gå til søk

Myndighetskontroll er en måte å knytte en unik identifikator til artikler på Wikipedia. Dette er nyttig for å skille forskjellige elementer med lignende eller identiske overskrifter, samt etablere en enkelt standardtittel for et element som er kjent for to eller flere titler. Når den brukes, finner du lenker til myndighetskontrolldata nær bunnen av Wikipedia -sider, som lenker til bibliografiske poster over verdensomspennende bibliotekskataloger . Myndighetskontroll brukes ofte på biografiske artikler fordi det er ganske vanlig at mer enn én person deler samme navn. Det brukes også ofte i annet fagmateriale.

Myndighetskontroll gjør det mulig for forskere å lete lettere etter relevant informasjon om emnet i en artikkel, uten å måtte skille emnet manuelt. For eksempel brukes autoritetskontroll på musikkartikler slik at informasjonen i artikkelen enkelt kan kryssrefereres til populære databaser.

Mer generelt er autoritetskontroll en metode for å lage og vedlikeholde indeksvilkår for bibliografisk materiale i en bibliotekskatalog, som ligner på Dewey Decimal System . Koblingene som er produsert av autoritetskontrollmalen på Wikipedia, går til myndighetskontrolldata i verdensomspennende bibliotekskataloger. Som et eksempel ser Wikipedia autoritetsinformasjon for Alexander Graham Bell slik ut:

Forkortelsene i boksen representerer følgende: Virtual International Authority File (VIAF); Library of Congress Control Number (LCCN); International Standard Name Identifier (ISNI); og Integrated Authority File (GND), Gemeinsame Normdatei på tysk. WorldCat er en global kooperativ fagforeningskatalog som spesifiserer samlingene til 72 000 biblioteker i 170 land og territorier.

Filer som støttes

Støttede autorisasjonsfiler på den engelske Wikipedia inkluderer blant annet:

  1. Integrert autoritetsfil ( Gemeinsame Normdatei eller GND)
  2. Library of Congress Control Number (LCCN)
  3. Virtual International Authority File (VIAF)
  4. LIBRIS av National Library of Sweden (SELIBR)
  5. Åpen forsker og bidragsyter -ID (ORCID)
  6. Utdatert: Name Authority File ( Personennamendatei eller PND), nå en del av GND
  7. Utdatert: Corporate Bodies Authority File ( Gemeinsame Körperschaftsdatei eller GKD), nå en del av GND
  8. Utdatert: Subject Headings Authority File ( Schlagwortnormdatei eller SWD), nå en del av GND

Se også