Вилијам Херд Килпатрик

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Скокни на навигација Скокни за пребарување

Вилијам Херд Килпатрик (20 ноември 1871 – 13 февруари 1965) бил американски педагог и ученик, колега и наследник на Џон Дјуи [1] (1859–1952). Килпатрик беше главна фигура во движењето за прогресивно образование на почетокот на 20 век.

Биографија [ уреди ]

Килпатрик е роден во Вајт Плејнс, Џорџија . Имал православно воспитување и се школувал на Универзитетот Мерсер и Универзитетот Џон Хопкинс каде подоцна станал професор по математика во средното училиште и на Универзитетот Мерсер. Тој првпат се сретнал со Џон Дјуи во 1898 година и повторно го запознал во 1907 година. Килпатрик одлучил да ја направи филозофијата на образованието своја специјалност и ги посетувал сите курсеви што ги давал Дјуи на Течерс колеџот, Универзитетот Колумбија. Од ова се разви соработка, која опстојува до смртта на Дјуи во 1952 година. Идеите на двајцата луѓе директно влијаеле на основањето на колеџот Бенингтон во 1932 година.во Вермонт: и двајцата беа на оригиналниот одбор на доверители на колеџот, при што Килпатрик наскоро стана претседател на Одборот, а две од оригиналните 12 куќи во кампусот се именувани по нив.

Неговата прва наставна работа беше во институтот Блејкли, комбинирано основно и средно државно училиште во југозападна Џорџија, барајќи од него да присуствува на летото во јули 1892 година во Нормално училиште Рок Колеџ, Атина, ГА. Таму дознал за образовните теории на германскиот воспитувач Фридрих Вилхелм Август Фребел (1782-1852), основач на градинка и застапник за учење преку игра. Повторно студирал на Универзитетот Џон Хопкинс , летото 1895 година, потоа предавал седмо одделение и бил директор во основното училиште Андерсон, Савана, ГА, 1896–97. Тој беше на Универзитетот Мерсер, 1897-1906 година, предаваше математика, беше потпретседател, 1900 година и вршител на должноста претседател, 1904-06, но поднесе оставка кога управителите беа загрижени за неговото сомневање во девственото раѓање на Марија, мајката на Исус Христос.

Во 1907-1909 година Килпатрик бил студент на Учителскиот колеџ на Универзитетот Колумбија (Њу Јорк), каде што посетувал курсеви по историја на образованието кај Пол Монро [2] (1869-1947), филозофија на образованието под Џон Ангус МекВенел [3] (1871-1915), психологија под Едвард Ли Торндајк [4] (1874-1949) и филозофија под Фредерик Џејмс Јуџин Вудбриџ [5] (1867-1940) и Џон Дјуи. Во 1908 година Килпатрик напиша во својот дневник: „Професорот Дјуи направи голема разлика во моето размислување“. Дјуи му напиша на МекВенел и го рече следново за Килпатрик: „Тој е најдобриот [студент] што некогаш сум го имал“. [6]Дјуи беше најважниот професор и ментор на Килпатрик додека Килпатрик беше студент на колеџот за наставници. Килпатрик ја помина својата професионална кариера и остатокот од својот долг живот на Течрс колеџот, Универзитетот Колумбија (TCCU), каде што беше инструктор по историја на образованието (1909-1911), доби докторат. во 1911 година со својата теза (надгледувана од Пол Монро) насловена како Холандските училишта на Нова Холандија и колонијалниот Њујорк (објавена во 1912 година во различни изданија), беше доцент по филозофија на образованието (1911–1915), вонреден професор по филозофија на образованието (1915–1918), редовен професор по филозофија на образованието (1918–1937), а потоа почесен професор.

Првата сопруга на Килпатрик беше Мери (Мари) Беман Гајтон (12 ноември 1874 година - 29 мај 1907 година). Вилијам и Мери се венчале на 27 декември 1898 година и имале три деца. Втората сопруга на Вилијам беше Маргарет Манигаулт Пинкни (4 декември 1861 година - 24 ноември 1938 година). Вилијам и Маргарет се венчаа на 26 ноември 1908 година. Третиот и последен брак на Вилијам беше со Марион Изабела Острандер (23 декември 1891 - 29 јануари 1975 година) на 8 мај 1940 година, бидејќи таа беше негова секретарка.

Килпатрик предавал лета на Универзитетот во Џорџија, 1906, 1908 и 1909 година; Универзитетот на Југ (Севане), 1907 година; бил визитинг професор на Универзитетот Нортвестерн, 1937–38, и предавал летни сесии таму, 1939–1941; предавал летни сесии, Универзитетот Стенфорд, 1938 година; Универзитетот во Кентаки, 1942 година; Универзитетот во Северна Каролина, 1942 година; и Универзитетот во Минесота, 1946 година. Неговите патувања во странство вклучуваа училишни посети, предавања и средби со истакнати едукатори во Италија, Швајцарија и Франција, мај-јуни 1912 година; Европа и Азија, август 1926-јуни 1927 година; и околу светот, август-декември 1929 година.

Тој доби почесен LL.D. дипломи од Универзитетот Мерсер, 1926 година; Универзитетот Колумбија, 1929 година; и Бенингтон колеџ, 1938 година (за кој тој помогна да се основа во 1923 година и каде што беше претседател на одборот на доверители, 1931–38); почесната диплома за DHL од Колеџот за еврејски студии, 1952 година; и наградата Брандеис за хуманитарна услуга, 1953 година.

По пензионирањето од TCCU, 1937 година, тој беше претседател на Урбаната лига на Њујорк, 1941–51; претседател на Американската младина за светската младина, 1946–51; претседател на Бирото за меѓународно образование, 1940–51.

Килпатрик имаше неколку критичари, но многу повеќе обожаватели и следбеници. Неговиот осумдесет и петти роденден, 20 ноември 1956 година, прославен во аудиториумот Хорас Ман, TCCU, резултираше со специјално издание на Прогресивно образование од март 1957 година, „Осумдесет и петта годишнина на Вилијам Херд Килпатрик“, кое содржи 10 статии. И најавен и критикуван како главен образовен преведувач на Џон Дјуи, Килпатрик беше водечки застапник на прогресивното образование. Тој почина по долго боледување на 93-годишна возраст на 13 февруари 1965 година во Њујорк.

Филозофија на образованието [ уреди ]

Килпатрик го разви Проектниот метод за образование во раното детство, кој беше форма на прогресивно образование што организираше наставни програми и активности во училницата околу централната тема на предметот. Тој верувал дека улогата на учител треба да биде „водич“ наспроти авторитарна личност. Килпатрик верувал дека децата треба да го насочуваат сопственото учење според нивните интереси и треба да им се дозволи да ја истражуваат својата околина, доживувајќи го своето учење преку природните сетила. [7]Поддржувачите на прогресивното образование и проектниот метод го отфрлаат традиционалното школување кое се фокусира на меморирање, учење напамет, строго организирани училници (клупи во редови; учениците секогаш седат) и типични форми на оценување. Тој е опишан како развоен .

Килпатрик ги објави „Основи на методот - неформални разговори за наставата“ во 1925 година.

Политички ставови [ уреди ]

Килпатрик беше демократски социјалист и служеше во одборот на директори на Лигата за индустриска демократија .

Референци [ уреди ]

  1. Џон Диви (20 октомври 1859 - 1 јуни 1952 година) - американски филозоф, психолог и образовен и социјален реформатор.
  2. Пол Монро (7 јуни 1869 - 6 декември 1947 година) - професор по историја на образованието на колеџот за наставници, Универзитетот Колумбија од 1897-1935 година, познат по неговите пионерски истражувања во историјата на образованието. Во 1897 година ја прифатил позицијата како инструктор по историја на Течерс колеџот, станал дополнителен професор по историја на образованието во 1899 година и бил унапреден во редовен професор по историја на образованието во 1902 година. 1935 година станал почесен професор на Колумбија. Во текот на неговата кариера се етаблира како водечки историчар на образованието во Соединетите Држави. Пол Монро беше главен уредник на монументалната киклопедија на образованието (5 тома) (NY: Macmillan, 1911-1913).
  3. Џон Ангус МекВенел (5 октомври 1871 година - 10 ноември 1915 година) - Тој ги вршеше следните позиции на колеџот за наставници, Универзитетот Колумбија: предавач по филозофија (1901-1902), инструктор по филозофија на образованието (1902-1906) професор по филозофија на образованието (1906-1915).
  4. Едвард Ли Торндајк (31 август 1874 - 9 август 1949 година) - евгеничар, психолог и бел надмоќ, кој ја поминал речиси целата своја кариера на Течрс колеџот, Универзитетот Колумбија. Докторирал во 1898 година на Универзитетот Колумбија, а во 1899 година станал инструктор по психологија на колеџот за наставници.
  5. Фредерик Џејмс Јуџин Вудбриџ (26 март 1867 - 1 јуни 1940 година) - предавал филозофија на Универзитетот Колумбија од 1902 до 1912 година. Во 1912 година станал декан на Факултетите за политички науки, филозофија и чиста наука во Колумбија. Во 1929 година се пензионирал како декан, но продолжил да предава. Се повлече од наставата во 1937 година.
  6. ^ Beineke, John A. (1998), И имаше гиганти во земјата: животот на Вилијам Херд Килпатрик (NY: П. Ланг), стр. 51.
  7. ^ Гутек, Џералд Л. (2009). Нови перспективи на филозофијата и образованието . Pearson Education, Inc. стр. 346. ISBN 978-0-205-59433-7.

Библиографија [ уреди ]

Надворешни врски [ уреди ]