Заменик

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Скокни на навигација Скокни за пребарување

Заменикот се однесува на квалитети или сценарија во кои нечии искуства се случуваат преку друга личност. [ Потребен е цитат ]

Постојат различни примери со кои може да се забележи општествениот феномен на заменик. Тие вклучуваат, на пример, родители на сцена , од кои некои може да се обидат да ја остварат својата кариера од соништата преку своите потомци. [1] Таквите обиди за заменик однесување се забележани од некои аналитичари како да имаат негативни последици. [2] Во реалните околности кога родителот се обидува да го живее своето достигнување преку своето дете, иако детето изгледа незаинтересирано, тоа е означено со вообичаени фрази како бркање изгубени соништа . [3] Во овие случаи, тоа е подмножество на посесивност што е најзабележително забележано на трибините за гледачи на детските спортски игри. [4]Постојат некои идиоми во кои на заменикот се гледа позитивно, како на пример да се стави себеси во чевлите на друг . [5]

Видете исто така [ уреди ]

Референци [ уреди ]

  1. ^ Фуерштајн, Лаура (2009). Мајка ми, моето огледало: препознавање и максимално искористување на наследените слики за себе . стр. 73 .
  2. „Живеење заменик преку децата со пресврт“ .
  3. ^ Мекдермот, Ник (25 јуни 2013 година). „Напорните родители „бркаат изгубени соништа“" . IOL .
  4. ^ Кембел, Рос (2015). Како навистина да го сакате вашето дете . стр. 91.
  5. ^ Batson, C. Daniel, et al. „... Како што би сакале да ви прават“: Дали замислувањето себеси на туѓото место поттикнува морална акција?“. Билтен за личност и социјална психологија 29.9 (2003): 1190-1201.