Учење преку настава

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Скокни на навигација Скокни за пребарување

Во областа на педагогијата , учењето преку настава (германски: Lernen durch Lehren , скратено LdL ) е метод на настава во кој учениците се принудени да научат материјал и да подготвуваат лекции за да ги подучат на другите ученици. Постои силен акцент на стекнувањето на животни вештини заедно со предметот. Овој метод првично беше дефиниран од Жан-Пол Мартин во 1980-тите.

Позадина [ уреди ]

Ученички наставен вокабулар

Методот на учениците да ги учат другите ученици е присутен уште од антиката. [1] Најчесто тоа се должи на недостаток на ресурси. [1] На пример, Мониторинг системот бил образовен метод кој станал популарен на глобално ниво во почетокот на 19 век. Паралелно беше развиен од Шкотланѓанецот Ендрју Бел кој работел во Мадрас и Џозеф Ланкастер кој работел во Лондон; секој од нив се обиде да ги едуцира масите на сиромашни деца со слаби ресурси со тоа што постарите деца ги учат помладите деца на она што тие веќе го научиле. [2]

Систематското истражување за намерно подобрување на образованието, со тоа што учениците учат преку предавање, започна во средината на 20 век. [3]

Во раните 1980-ти, Жан-Пол Мартин систематски го развил концептот учениците да учат други во контекст на изучувањето на францускиот јазик како странски јазик , и му дал теоретска основа во бројни публикации. [4] На методот првично му се спротивстави, бидејќи германскиот образовен систем генерално ја нагласува дисциплината и учењето напамет. [1] Сепак, методот стана широко користен во Германија во средното образование, а во 1990-тите беше дополнително формализиран и почна да се користи и на универзитетите. [4] До 2008 година Мартин се пензионирал, и иако останал активен Јоаким Гжега го презел водството во развојот и објавувањето на LdL. [1][5]

LDL-метод [ уреди ]

ЛДЛ, моделирана според структурата на мозокот од Мартин. [6]

По подготовката од страна на наставникот, учениците стануваат одговорни за сопственото учење и поучување. Новиот материјал е поделен на мали единици и се формираат студентски групи од не повеќе од три лица. [1]

Потоа, учениците се охрабруваат да експериментираат за да најдат начини да го подучат материјалот на другите. Заедно со осигурувањето дека учениците го учат материјалот, друга цел на методот е да ги научи студентите на животни вештини како почит кон другите луѓе, планирање, решавање проблеми, ризикување во јавност и вештини за комуникација. [7] [8] [9] [10] Наставникот останува активно вклучен, влегувајќи за дополнително објаснување или давање поддршка доколку наставниците-учениците попуштаат или се чини дека учениците не го разбираат материјалот. [1]

Методот е различен од туторството со тоа што LdL се изведува на час, поддржан од наставникот и се разликува од наставата на учениците , која е дел од образованието на наставниците . [4]Учење со пластична птицечовка [ уреди ]

Пластична птицечовка учење во акција

Поврзан метод е учењето со пластична птицечовка или техниката за учење на птицечовка . Оваа техника се заснова на докази кои покажуваат дека подучувањето на нежив предмет го подобрува разбирањето и задржувањето на знаењето на предметот. [11] [12] [13] Предноста на оваа техника е што на ученикот не му треба присуство на друго лице за да го предава предметот.

Името „учење со пластична птицечовка“ е парафраза на познатата техника за софтверско инженерство , дебагирање со гумени патки , во која програмерот може да најде грешки во нивниот код без помош од други, едноставно со објаснување што прави кодот, ред по ред, на нежив предмет - имено, гумена патка. [14] Очигледно, оваа техника може да работи со кој било нежив предмет, а не само со пластични птицечовки.

Варијација на техниката за учење на птицечовка е техниката Фејнман , во која едно лице се преправа дека му ја објаснува информацијата на детето. [15]

Превртено учење + настава [ уреди ]

Традиционалните часови по стил на настава со инструктори може да се мешаат или да се трансформираат во превртена настава. Пред и после секое (традиционално/превртено) предавање, анонимизираните ставки за оценување на Ликертовата скала може да се снимаат од студентите за континуирано следење/табла. Во планираните превртени наставни лекции, наставникот го дели наставниот материјал за лекцијата една недела пред да биде закажан часот за учениците да подготват говори. Малите студентски групи наместо домашна работа работат на поглавјата од предавањата, а потоа го одржуваат предавањето пред своите врсници. Професионалниот предавач потоа дискутира, дополнува и дава повратни информации на крајот од групните разговори. Овде, професионалниот предавач делува како тренер за да им помогне на студентите да се подготват и да настапат во живо. [16]

Видете исто така [ уреди ]

Референци [ уреди ]

 1. ^ a b c d e f Хајнрих, Кристијан (ноември 2007 година). „Учење преку предавање: Целта е независност“ . Гете-институт .
 2. ^ Грејвс, Френк Пјерпонт (1915). Студентска историја на образованието . Компанијата Мекмилан. стр. 239ff.
 3. ^ Гартнер, Алан; Колер, Мери Конвеј; Рисман, Френк (1971). Децата ги учат децата; учење преку настава (1. ed.). Њујорк: Харпер и Роу. ISBN 978-0-06-013553-9.
 4. ^ a b c Сафије, Аслан (5 октомври 2015 година). „Дали учењето преку настава е ефективно за стекнување вештини од 21-от век? Ставовите на наставниците по наука од пред службата“ . Образовни науки: теорија и практика . 15 (6). ISSN 1303-0485 . 
 5. ^ „За мене“ (на германски). Блог на Жан-Пол Мартинс. 11 ноември 2008 година . Преземено на 10 јуни 2018 година .
 6. ^ Кал, фон Рајнхард (2005). Treibhäuser der Zukunft wie во Deutschland Schulen gelingen; eine Dokumentation (2nd, überarb. Aufl. ed.). Берлин: Архив дер Зукунфт [ua] ISBN 978-3-407-85830-6.
 7. ^ Тим, Катја (1 јули 2002 година). „Гутен Морген, лајбе Захлен“ . Der Spiegel .
 8. ^ Кал, Рајнхард (22 октомври 2008 година). „Unterricht: Schüler als Lehrer“ . Цајт (на германски).
 9. ^ Столханс, С. (2016). „Учење преку настава: развивање на преносливи вештини“. (PDF) . Во Корадини, Е. Бортвик, К.; Галагер-Брет, А. (уред.). Вработливост за јазици: прирачник . Даблин: Researchpublishing.net. стр. 161–164. doi : 10.14705/rpnet.2016.cbg2016.478 . ISBN  978-1-908416-39-1.
 10. ^ Гжега, Јоаким; Шенер, Марион (4 јули 2008 година). „Дидактичкиот модел LdL (Lernen durch Lehren) како начин на подготовка на студентите за комуникација во општество на знаење“. Весник за образование за настава . 34 (3): 167–175. doi : 10.1080/02607470802212157 . S2CID 59268569 . 
 11. ^ „Учењето преку поучување на другите е исклучително ефикасно - нова студија ја тестираше клучната причина зошто“ . 2018-05-04.
 12. ^ Аслан, Сафије (2015). „Дали учењето преку настава е ефективно за стекнување вештини од 21-от век? Ставовите на наставниците по наука од пред службата“ . Образовни науки: теорија и практика . 15 (6). doi : 10.12738/estp.2016.1.0019 .
 13. ^ Барг, Џон А.; Шул, Јаков (1980). „За когнитивните придобивки од наставата“. Весник за образовна психологија . 72 (5): 593-604. doi : 10.1037/0022-0663.72.5.593 .
 14. ^ Кох, Алојсиус Веи Лун; Ли, Се Чи; Лим, Стивен Ви Хун (2018). „Придобивките од учењето од наставата: Хипотеза за вежбање за пронаоѓање“. Применета когнитивна психологија . 32 (3): 401-410. doi : 10.1002/acp.3410 .
 15. ^ Персонал (5 март 2021 година). „Техника на Фејнман за учење“ . Библиотека, Правниот факултет на Вилијам С. Ричардсон , Универзитетот на Хаваи . Преземено на 31 јули 2021 година .
 16. ^ Мастмајер, А. (2020). „Квантитативна и квалитативна евалуација на трансформација во превртена училница од настава со помош на микро повратни јамки“. Ракопис Работа во тек : 1–42. doi : 10.5281/zenodo.4000357 .

Дополнително читање [ уреди ]

 • Адамсон, Тимотеј; Госе, Дебасмита; Шенон Ц. Јасуда; Јеху, Лукас; Шепард, Силва; Михал, А.; Дуан, Џосе; Скаселати, Брајан: „Зошто треба да изградиме роботи што и учат и учат“. 2021 година. https://scazlab.yale.edu/sites/default/files/files/hrifp1028-adamsonA.pdf
 • Фрик, Розмари (септември 2005 година). „Учениците меѓусебно се учат литература ( lernen durch lehren): Работа со „Чудниот инцидент на кучето во ноќта“" . Хуманизирање на наставата по јазик . 7 (5).
 • Гжега, Јоаким; Klüsener, Bea (15 мај 2011 година). „Учење преку предавање преку полилози: Обука за експертска комуникација во општества со информации и знаење со користење на LdL (Lernen durch Lehren)“. Fachsprache . 33 (1–2): 17–35. doi : 10.24989/fs.v33i1-2.1379 .
 • Џејмет, Френк; Масон, Оливие; Жакет, Баптист; Стилгенбауер, Жан-Луј; Баратгин, Жан (2018). „Учење преку предавање со хуманоиден робот: нова моќна експериментална алатка за подобрување на способноста за учење кај децата“. Весник за роботика . doi : 10.1155/2018/4578762 .
 • Kolbe, Simon (2021): Учење преку настава - пристап ориентиран кон ресурси кон модерно инклузивно образование. Во: Mevlüt Aydogmus (Hg.): Нови трендови и ветувачки насоки во современото образование. Нови перспективи 2021. Мерам/Коња: Palet Yayinlari Verlag, 234-255.
 • Кругер, Рудолф (1975). Projekt Lernen durch Lehren : Schüler als Tutoren von Mitschülern . Бад Хајлбрун (Об.): Клинхард. ISBN 978-3-7815-0243-7.
 • Мартин, Жан-Пол (1985). Zum Aufbau didaktischer Teilkompetenzen beim Schüler : Fremdsprachenunterricht auf der lerntheoretischen Основа на информациите заверарбејтунгсансатзес . Тибинген: Нар. ISBN 978-3-87808-435-8.
 • Мартин, Жан-Пол (1994). Vorschlag eines anthropologisch begründeten Наставни програми für den Fremdsprachenunterricht . Тибинген: Нар. ISBN 978-3-8233-4373-8.
 • Мартин, Жан-Пол (2018). „Lernen durch Lehren: Konzeptualisierung als Glücksquelle“. Во Буроу, Олаф-Аксел; Борнеман, Стефан (уред.). Das Große Handbuch Unterricht & Erziehung in der Schule (на германски) (1 ed.). Линк, Карл. стр. 345–360. ISBN 9783556073360.
 • Мартин, Жан-Пол; Обел, Гвидо (2007). „Lernen durch Lehren: Paradigmenwechsel in der Didaktik?“. Deutschunterricht во Јапонија . 12 : 4–21. ISSN  1342-6575 .( Авторска копија )
 • Шелхас, Кристин (2003). "Lernen durch Lehren" für einen produktions- und handlungsorientierten Fremdsprachenunterricht : ein praktischer Leitfaden mit zahlreichen kreativen Unterrichtsideen und reichhaltiger Materialauswahl (2. глагол. Aufl. ed.). Марбург: Тектум-Верл. ISBN 978-3-8288-8548-6.
 • Серхолт, Софија, Екстром Сара, Кунстер Денис, Љунгблад Сара, Парето Лена (2022): Споредување на робот-учител со човечки учител во сценарио за учење по настава со деца , фронт 2022 година. Роботот. АИ, 21 февруари 2022 година | https://doi.org/10.3389/frobt.2022.836462
 • Скинер, Џоди (3 јуни 2018 година). „Моделот на Кобленц во рамките на англо-американските културни студии на германските универзитети“ . Развивање на наставници .

Надворешни врски [ уреди ]